Nejprodávanější smaltovaný kotlík:
Úvod » KUCHYNĚ » LITINOVÉ NÁDOBÍ » Litinové hrnce a kastróle » Litinový kastrol s pánví 2 v 1 26 cm
|
Číslo produktu / Název zboží: |
|
| |
---|---|---|---|---|
![]() |
15535 Litinový pekáč 36 cm |
skladem
|
naše cena 2 400 Kč | |
![]() |
14832 Smaltovaný hrnec s poklicí 5,2 L OLIVA |
skladem
|
naše cena 530 Kč | |
![]() |
12824 Nerezový hrnec 4,7 L |
skladem
|
naše cena 810 Kč |
Všestranný litinový hrnec na vaření, dušení, pečení na otevřeném ohni, na plynovém sporáku, v troubě. Pokličku můžete použít jako pánev nebo zapékací mísu na otevřeném ohni nebo na plynovém sporáku a v troubě.
Materiál: litina.
Ošetřená rostlinným olejem.
velikost:
Šířka bez uší: 26 cm.
Šířka s ušima: 33 cm.
Výška bez pokličky 12 cm, s poklicí 17 cm.
Vnitřní průměr 25 cm.
Objem: 5 L.
Hmotnost: 6 kg.
Poznámka k produktu:
Konečný produkt může mít ve tvaru a barvě menší odchylky (malé hrbolky, barevné nedokonalosti a pod.). Na Vaše perfektní grilování, pečení a vaření nemají tyto přirozené vlastnosti litiny žádný negativní vliv.
Litina je zajištěna povrchovou úpravou, rostlinným olejem proti rezivění, který je třeba před prvním použitím odstranit.
Příprava před prvním použitím:
Litinové nádobí před prvním použitím pečlivě omyjte v čisté, horké vodě. Nepoužívejte saponáty ani hrubé mycí pomůcky / drátěnka /. Ideální je měkká kartáč na nádobí, nebo jemná houbička.
Omyté litinové nádobí ihned pořádně osušte. Potom vnitřní povrch nádobí důkladně potřete rostlinným olejem bez přidané soli. Můžete použít i ztužený tuk, který rozetřete po vnitřní straně nádobí, necháte ho přehřát a přebytečný tuk zlejete.
Pro dosažení ideálního efektu lze tento postup před prvním použitím 2-3x zopakovat.
Nakonec vytřete nádobí papírovou utěrkou. Správně připravený litinový nádobí bude dokonale nepřilnavý. Nádobí udržujte stále mírně mastné, podporujete tím jejich ně přilnavost a zároveň zabráníte případnému vzniku koroze.
Používání litinového nádobí:
Litina je velmi odolný materiál. Proto je možné používat i kovové kuchyňské náčiní bez obav z poškození povrchu.
Přírodní litina snese velmi vysoké teploty, proto ji můžete používat i na otevřeném ohni. Ale vyvarujte se prudkých změn teplot, aby nedošlo k narušení struktury / případně až popraskání / materiálu. Neumisťujte ani litinové nádobí přímo na rozpálený sporák, před použitím je vhodné je předehřát v troubě. Ohřívejte jejich pomalu asi minutu a půl. Litinové nádobí jsou křehké, dávejte proto pozor na pády, nebo prudké nárazy.
Čištění a skladování litinového nádobí:
Přírodní litina je porézní materiál, který může podléhat korozi. Na její čištění nepoužívejte žádné chemické prostředky (saponáty, prášek, ...), ani hrubé nástroje. Po použití obyčejně stačí litinové nádobí vytřít papírovou utěrkou, případně umýt v čisté horké vodě pomocí jemného kartáčku nebo měkké houbičky.
Nemyjte litinové nádobí v myčce nádobí! Agresivní čistící prostředky a vlhké prostředí způsobují povrchovou korozi litinového nádobí.
Pokud nádobí z čisté litiny používáte pouze zřídka, do doporučujeme jejich zakonzervovat pomocí oleje / viz výše. Skladujte je v suchém a teplém prostředí. V případě, že na nádobí objevíte vrstvičku rzi, je to důsledek nesprávného a nedokonale ošetřeného povrchu.
Není to závada, ani škodlivý jev. Stačí rez šetrně odstranit, pánev umýt a znovu důkladně natřít olejem podle postupu, uvedeného výše.
Při dodržování těchto zásad vám litinový nádobí bude sloužit výtečně po mnoho desítek let. Ba co víc, častým používáním se jeho vlastnosti budou ještě zlepšovat.